Lähdössä purjehdukselle?
Tälle sivulle on koottu usein kysyttyjä kysymyksiä. Mikäli tältä sivulta ei löydy vastausta kysymyksiisi niin voit olla yhteydessä purjehdusvastaavaan, jonka yhteystiedot löydät yhteystiedot -sivulta
Jokaisen purjehdukselle osallistuvan on tiedostettava riski COVID-19-tartunnalle:
- Älä osallistu, jos koet olevasi vähänkään kipeä.
- Jos lähipiirissäsi on ollut tartunta lähiaikoina, osallistuminen ei ole suotavaa.
- Jos sinulla ilmenee ennen purjehdusta flunssan oireita, rahat palautetaan.
- Jos lähipiirissäsi on/olet tekemisissä riskiryhmään kuuluvien kanssa, älä osallistu.
- Tiedosta, että veneessä on myös muita, joten tartunnan saaminen on mahdollista.
- Turvaetäisyyden pitäminen veneessä ei ole mahdollista.
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Mitä mukaan purjehdukselle?
Tässä kuitenkin esimerkkilista:
Voinko tulla yksin purjehdukselle?
Voit ehdottomasti! Teemme vahtijaon purjehduksella ja yleensä mukana on muitakin ensikertalaisia/yksin tulevia.
Tarvitsenko aiempaa kokemusta?
Et tarvitse! Perusajatuksemme on oppia tekemällä, joten mukaan vaan! Yleensä mukana on aina ensikertalaisia tai vähemmän kokeneita.
Tarvitsenko käteistä mukaan?
Kannattaa ottaa mukaan jonkin verran käteistä, sillä saatamme saapua satamaan missä maksukorttiyhteydet eivät välttämättä toimi.
Mitä hintaan kuuluu?
Hintaan kuuluu itse purjehdus ja ruoat aluksella ja satamamaksut. Omat matkat kotoa alukselle maksat itse. Usein myös saunassa käynti maksetaan Snupun toimesta, mutta tämä vaihtelee kohteesta riippuen.
Mitä jos minulla on ruoka-allergioita?
Pyrimme aina ottamaan huomioon ruoka-ainerajoitteet ruokien suunnittelussa, mutta ymmärräthän, että teemme tätä vapaaehtoisvoimin emmekä ole ruoka-alan ammattilaisia. Jos sinulla on jokin erikoisempi ruoka-ainerajoite, emme välttämättä ole tietoisia kaikista sen tarpeista. Yleisimmät ruokavaliot, kuten esimerkiksi gluteeniton, veganismi ja laktoosi-intoleranssi on totuttu ottamaan huomioon. Ota silti huomioon, että aluksella ruoat valmistaa purjehdusoppilaat itse, eivät ammattikokit, joten erikoisruokavalion haasteet eivät välttämättä ole tuttuja kaikille ruoanvalmistajille. Ruokaa myös valmistetaan merenkäynnin aikana suhtteellisen pienissä tiloissa ja se aiheuttaa omanlaisiaan haasteita. :) Muistathan siis ilmoittaa ruoka-ainerajoitteesi huolellisesti ja selkeästi ja ole oma-aloitteisesti meihin yhteydessä mikäli asia mietityttää.
Voinko osallistua jos minulla on säännöllinen lääkitys?
Voit osallistua oman harkintasi mukaan, mutta esimerkiksi kylmäsäilytystä vaativille lääkkeille emme pysty takaamaan säilytyspaikkaa. Myös esimerkiksi insuliinin piikittäminen saattaa aiheuttaa haasteita kovassa merenkäynnissä. Pidemmillä purjehduksilla myös säännöllisen lääkityksen ottaminen vaatii erityistä huolellisuutta, sillä vahtivuorot vaihtelevat aamuyöstä iltapäivään, eli vuorokausirytmi saattaa mennä sekaisin.
Mitä jos sairastun ennen purjehdusta?
Mikäli joudut perumaan purjehduksen, niin ole meihin yhteydessä ja toimita sairastodistus mikäli haluat saada rahat takaisin purjehduksesta. Mikäli sinulla on jokin helposti tarttuva tauti, harkitsethan tarkkaan osallistumistasi, sillä pienissä tiloissa taudit leviävät helposti.
Tarvitsenko pahoinvointilääkettä?
Jokainen reagoi yksilöllisesti merenkäyntiin ja on oman harkintasi mukaista otatko lääkettä mukaan. Yleensä pahoinvointilääkitys aiheuttaa väsymystä, joten se saattaa helposti viedä päivän tai kaksi jos et pysy hereillä. Usein meripahoinvointi helpottaa, kun muistat juoda vettä ja syödä säännöllisesti ettei verensokerisi laske liian alas. Myös se helpottaa, kun katselet horisonttiin ja pysyttelen kannella. Yleensä pahoinvointi alkaa helpottaa jossain kohtaa! :)
Voinko ottaa lapseni mukaan?
Valitettavasti olemme ottaneet linjauksen, että alle 14v. lasten mukaan ottaminen ei ole sallittua. Jos joudut käyttämään aikaasi lapsesi vahtimiseen, niin se on taas omalta vahdiltasi pois voimavaroja. Jokaisen veneellä olevan on otettava vastuuta ja esimerkiksi osallistuttava ruoanlaittoon, joten vaaratilanteiden välttämiseksi emme halua lapsia kuuman hellan tai kiehuvan veden ääreen liikkuvassa aluksessa. Esimerkiksi meripartioon voi liittyä jo 7-vuotiaana.
Mitä purjehduksella tapahtuu?
Miten käytän kide.app -palvelua?
Kide.appia koskeviin kysymyksiin löytyy vastaukset kide.appin verkkosivuilta, kide.app/fi/help
Millaiset vaatteet ja varusteet ovat hyvät
Et tarvitse mitään virallisia purjehdusvarusteita tai uusimpia teknisiä ratkaisuja. :) Merellä saattaa tulla kylmä, joten ota lämmintä vaatetta mukaan jopa kesällä! Villapaita on klassikko syystä. Myös vaihtovaatteet on tarpeen, sillä vaikka aluksella olisi purjehdusasut, vesi saattaa karata kauluksesta sisään. Kumisaappaat pitävät varpaat kuivana, sillä aallot saattavat lyödä kannelle asti. Jos ollaan liikkeellä lämpimällä säällä, niin aurinkosuoja ja päähine ovat välttämättömät. Merellä aurinko heijastuu veden pinnasta takaisin, ja ihon palaminen tai auringonpistos on käynyt usealle. Pimeän aikaan otsalamppu, jossa on punainen valo on ehdoton. Punaisella valolla et vie esim. ruorimiehen hämäränäköä. Ota siis sellaiset varusteet mukaan missä viihdyt ja pysyt lämpimänä tai selviät auringossa, tämä ei ole muotishow! :)
Voinko ottaa mukaan kannettavan tietokoneen tai padin?
Toki voit ne ottaa mukaan, mutta omalla vastuulla. Kannattaa huolehtia, että matkavakuutuksesi on kunnossa. Vene saattaa keikkua ja tavarat putoilla lattialle. Tavarat saattavat myös kastua, sillä ei ole ennenkuulumatonta että aalto lyö sisälle raollaan olevasta kattoluukusta yllättäen.