top of page
Screen Shot 2017-11-15 at 20.14.58.png

Lähdössä purjehdukselle? 

Tälle sivulle on koottu usein kysyttyjä kysymyksiä. Mikäli tältä sivulta ei löydy vastausta kysymyksiisi niin voit olla meihin yhteydessä snupu(at)snupu.fi

Jokaisen purjehdukselle osallistuvan on tiedostettava riski COVID-19-tartunnalle:
- Älä osallistu, jos koet olevasi vähänkään kipeä.
- Jos lähipiirissäsi on ollut tartunta lähiaikoina, osallistuminen ei ole suotavaa.
- Jos sinulla ilmenee ennen purjehdusta flunssan oireita, rahat palautetaan.
- Jos lähipiirissäsi on/olet tekemisissä riskiryhmään kuuluvien kanssa, älä osallistu.
- Tiedosta, että veneessä on myös muita, joten tartunnan saaminen on mahdollista.
- Turvaetäisyyden pitäminen veneessä ei ole mahdollista.

 • Miten käytän kide.app -palvelua?
  Kide.appia koskeviin kysymyksiin löytyy vastaukset kide.appin verkkosivuilta, kide.app/fi/help
 • Mitä mukaan purjehdukselle?
  Purjehduskohtainen varusteluettelo toimitetaan purjehduskirjeen mukana ennen purjehdusta. Tässä kuitenkin esimerkkilista: -pehmeä laukku tai reppu -makuupussi ja tyynyliina -aluksella oloon soveltuvat kengät kuten tennarit, sandaalit tai saappaat -köysien käsittelyyn sopivat hanskat ja myös lämmintä vaatetta -vaihtovaatteita ja toiset kengät -pyyhe ja henkilökohtaiset hygieniavälineet, lääkkeet (myös mahd. pahoinvointilääke) -uima-asu -aurinkolasit ja aurinkorasva Otathan huomioon että Helenalla on purjehduspuvut valmiina, mutta esimerkiksi Lokilla ei ole purjehduspukuja.
 • Voinko tulla yksin purjehdukselle?
  Voit ehdottomasti! Teemme vahtijaon purjehduksella ja yleensä mukana on muitakin yksin tulleita. Purjehduksella tutustut varmasti muihin Snupuihin.
 • Tarvitsenko aiempaa kokemusta?
  Et tarvitse! Perusajatuksemme on oppia tekemällä, joten mukaan vaan! Yleensä mukana on ensikertalaisia tai muutaman kerran mukana olleita.
 • Mitä hintaan kuuluu?
  Hintaan kuuluu itse purjehdus, ruoat aluksella ja satamamaksut. Omat matkat kotoa alukselle maksat itse. Usein myös saunassa käynti maksetaan Snupun toimesta, mutta tämä vaihtelee kohteesta riippuen.
 • Tarvitsenko käteistä mukaan?
  Kannattaa ottaa mukaan jonkin verran käteistä, sillä saatamme saapua satamaan missä maksukorttiyhteydet eivät välttämättä toimi.
 • Mitä jos sairastun ennen purjehdusta?
  Mikäli joudut perumaan purjehduksen, niin olethan yhteydessä purjehduksen vastuuhenkilöön mahdollisimman nopeasti. Flunssan oireetkin riittävät perusteeksi perua osallistuminen. Muissa tapauksissa perumisaika on kaksi viikkoa ennen purjehduksen alkua. Huomioithan myös ohjeistuksemme koronaa koskien.
 • Tarvitsenko pahoinvointilääkettä?
  Jokainen reagoi yksilöllisesti merenkäyntiin ja on oman harkintasi mukaista otatko lääkettä mukaan. Pahoinvointilääkitys voi kuitenkin aiheuttaa väsymystä. Usein meripahoinvointi helpottaa, kun muistat juoda vettä ja syödä säännöllisesti, jottei verensokerisi laske liian alas. Myös se helpottaa, että katselet horisonttiin ja pysyttelet kannella. Yleensä pahoinvointi alkaa helpottaa jossain kohtaa!
 • Mitä purjehduksella tapahtuu?
  Saavut alukselle ja saat oman punkan (eli sängyn), jossa pidät matkan aikana tavarasi. Tämän vuoksi pehmeä kassi on suositeltava, sillä esimerkiksi matkalaukulle ei ole varastointitilaa vaan sekin säilytetään punkassa. Valmistaudumme lähtöön ja käymme läpi esittelykierroksen sekä turvallisuusasiat. Myös useasti esimerkiksi wc:n käyttö opetetaan, sillä merellä emme heitä wc-paperia pönttöön vaan roskikseen. Mahdollisesti vielä ennen lähtöä yhdessä puramme ruoka-ostokset. Aluksen lähtiessä satamasta tunnelma on odottava ja aletaan pohtia koska nostetaan purjeet. Purjehduksella on vahtijako, ja jokainen vahti hoitaa oman osansa tiettynä aikana. Teemme yhdessä ruokaa, siivoamme alusta sekä tietysti purjehdimme! Aluksella puhutaan merivahdista, stand-by vahdista ja vapaavahdista. Aluksesta riippuen saattaa olla myös pelkkä merivahti ja stand-by/vapaavahti. Tähän vahtijakoon vaikuttaa usein esimerkiksi päällikön päätös ja purjehduksen pituus. Merivahti hoitaa kansihommat, eli aluksen ohjailun ja esimerkiksi purjeiden noston. Stand-by/vapaavahti mahdollisesti avustaa kansitöissä, mutta pääsääntöisesti heille kuuluu ruoanlaitto tai siivous, riippuen mitä päiväohjelmassa lukee. Tehtävät luonnollisesti vaihtuvat vahtikierron mukaisesti, joten kaikki tekevät kaikkea. Ennakkoon ei tarvitse osata mitään, vaan purjehduksella opitaan tekemällä. Tervetuloa mukaan!
 • Millaiset vaatteet ja varusteet ovat hyvät
  Et tarvitse mitään virallisia purjehdusvarusteita tai uusimpia teknisiä ratkaisuja. Merellä saattaa tulla kylmä, joten ota lämmintä vaatetta mukaan jopa kesällä! Villapaita on klassikko syystä. Myös vaihtovaatteet on tarpeen, sillä vaikka aluksella olisi purjehdusasut, vesi saattaa karata kauluksesta sisään. Kumisaappaat pitävät varpaat kuivana, sillä aallot saattavat lyödä kannelle asti. Jos ollaan liikkeellä lämpimällä säällä, niin aurinkosuoja ja päähine ovat välttämättömät. Merellä aurinko heijastuu veden pinnasta takaisin, ja ihon palaminen tai auringonpistos on käynyt usealle. Pimeän aikaan otsalamppu, jossa on punainen valo on ehdoton. Punaisella valolla et vie esim. ruorimiehen hämäränäköä. Ota siis sellaiset varusteet mukaan missä viihdyt ja pysyt lämpimänä tai selviät auringossa, tämä ei ole muotishow!
 • Voinko ottaa mukaan kannettavan tietokoneen tai padin?
  Toki voit ottaa ne mukaan, mutta omalla vastuulla. Kannattaa huolehtia, että matkavakuutuksesi on kunnossa. Vene saattaa keikkua ja tavarat putoilla lattialle. Tavarat saattavat myös kastua, sillä ei ole ennenkuulumatonta että aalto lyö sisälle raollaan olevasta kattoluukusta yllättäen.
bottom of page